Alertbox: A “hangos gondolkodás” alapvető eszköz

Az egyszerű használhatósági teszt, amely során a felhasználó “hangosan gondolkozik” egy olcsó, megbízható, rugalmas és könnyen tanulható módszer. Bár nem old meg minden problémát és megvannak a maga kockázatai, ez az egyik elsődleges eszköz a használhatósági fegyvertárunkban.

A “hangos gondolkodás” lényege, hogy a teszt alanyok a vizsgált rendszeren végzett feladatok közben folyamatosan szóban is kifejezik a gondolataikat. Ezáltal a gondolkodásmódjuk, logikájuk, elvárásaik, valamint esetleges bizonytalanságaik, csalódásaik azonnal megismerhetők, a felhasználói felületre adott reakcióik hatékonyan feltérképezhetők.

Jakob Nielsen januári írása ezen módszer fontosságát taglalja, bemutatva az alkalmazásának előnyeit, valamint hátrányait is: Thinking Aloud: The #1 Usability Tool

Schmidi

Webfejlesztő, termékmenedzser, használhatósági hittérítő. Korábban a DoclerHoldingnál tevékenykedett, jelenleg az Extreme Digital csapatának tagja. A könnyen használható weboldalak, a usability és az információmegosztás lelkes híve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.